The Borderland – Nordens Burning Man

 

Jag har försökt påbörja det här inlägget flera gånger men inte vetat var jag skulle börja. Det har bara blivit svårtillgänglig poesi av allt, förmodligen för att jag fortfarande är hög på förra veckans upplevelse. Kanske också för att jag vill bevara en hemlighet. Men skriva av sig bör man, annars brister man (jag, åtminstone).

The Borderland 2016. Foto: Mads Høbye
 
Foto: Annika B. Lewis
 
Det är fem dagar sedan jag kom hem från burner-eventet The Borderland, Nordens version av Burning Man. The Borderland är bland det mest fantastiska och mest utmanande jag upplevt, samtidigt som det för mig var en känsla av att hitta hem. Krocken med "verkligheten" efteråt har dock gjort att jag nu befinner mig i något slags inre upplösningstillstånd (varför sådant här uppenbarligen behövs) där mina funderingar kring samhällsstrukturer/politik, deltagandekultur, altruism, medmänsklighet, digitalisering och hela spektrat av lust och kärlek kulminerar i en känsla av tacksamhet och förundran inför livet. Jag går liksom runt och är nykär i min omgivning samtidigt som jag känner mig seriöst skakad i grunden.
 
The burn. Foto: Mads Høbye
 
I en vecka har vi varit helt sårbara, njutande människor i sin renaste form, med allt det fina och fula som kommer med det (något jag skrev om här för ett par år sedan). Vi har kommit längre i våra diskussioner om artificiell intelligens och ekonomiska system, om moral och etik, om kvantfysik och energi, om perception vs objektiv sanning, pedagogik, kommunikation och kreativt skapande för skapandets skull. För att inte tala om erotiken och gränser/icke-gränser människor emellan. Det är en fantastisk spirituell resa och allt annat än flummigt.
 
Foton: Janet Felix Outofgermany

Någon beskrev burner-eventen som Disneyland för vuxna. Jag håller inte med. Det är en alternativ verklighet där man plockat bort ekonomiska incitament, hierarki och tragedy of the common, vilket gör saker med människor. Man agerar annorlunda. The Borderland är inte ett event för förvirrade pundare som åker och grillar och sjunger mantran, det är en samling förvånansvärt högutbildade och skärpta människor som får utlopp för sina ifrågasättande och utforskande tendenser tillsammans, i en magisk bubblande värld av ledljus och elektronisk musik. Inga telefoner, inget internet, inga pengar. Inga kläder, ibland. Men framför allt inget fördömande. Men jag kan samtidigt förstå att detta inte är för alla. Det är tufft för det ifrågasätter och utmanar. Det tvingar dig att möta dig själv och dina rädslor, se saker du inte är van vid att se, acceptera sidor av människor som kanske enligt normen är allt för "out there" men som ändå är en del av vad vi är.

Foto: Jonas Porsgaard 

Utmaningen nu blir att försöka integrera allt det här som nu gror i mig i vardagen och bemöta andra med den acceptans jag själv blivit bemött med, för jag har fått en otrolig respekt för det. Att livet kan vara såhär, att det finns sådant här i den här världen och att det är så jävla fint, gör mig tårögd. Och då är jag inte den sentimentala typen. Poängen är att vi är mer än vad vi får höra att vi är, vi är större än vi tror och när vi skapar och ger utan förväntningar eller syften slår det an något instinktivt i oss. Det har jag sett hända med många under den här vistelsen. 

"Once again we venture forth towards distant lands, on the border between dreams and reality. What is it that separates dream from reality? Can you define the thin line that split the two? What does that border consist of Every day we live our lives without fulfilling our dreams, we enforce that border, grow the distance between the two. We make the real more real and the dream more of a dream. The purpose of The Borderland is to shorten that distance. The distance between dream and reality. It is a place where neither exist, and both exist. At the same time. Dream and reality, coming together. In the Borderland between the two."

Foto: Anne Birch Basse
 
The saturday burn. Foto: David Darko
 
Note: If anyone wants their photos taken down from this blog, please PM me at info@anna-sandahl.se and I'll remove it. <3