Tor – Vem ser mig på nätet?

I detta nu pågår trafikanalys och nätverksbevakning. Parallellt med big data analysis, där beteendet och formatet är mer intressant än innehållet, trackar Storebror metadata, sökhistorik och ditt digitala beteende. Facebook bestämmer sig för att låta användare kryptera sina meddelanden och baka in encryption keys i sina profiler – eller använda appen som "onion-site" via Tor. Allt för att värna om användarnas personliga integritet på nätet. Vi närmar oss läget då bubblan spricker.
 
Blir det olagligt att kryptera? I vilken utsträckning och varför?
 
"Varför vara rädd om du inte har något att dölja?"
Tja, varför bry sig om yttrandefrihet om man inte har något att säga?
 
Jag har tröttnat på hur kampen mot terrorismen används för att berättiga ett storebrorssamhälle. Vad händer när min metadata inte längre enbart används i marknadsföringssyfte, utan plötsligt ligger till grund för min samhällsstatus?
 
Kan jag till exempel i framtiden bli nekad vissa tjänster beroende på min sökhistorik, mina tweets, mina digitala dokument? Kan jag bli konfronterad på anställningsintervjun? Kan jag bli utdömd, flaggad, få svårt att ta banklån? Tänker på snubben som blev satt i förhör på New Yorks flygplats för en tweet.
 
Internetdemokratin har beskrivits som den ultimata demokratin. Som den fria marknaden, utan synliga händer. Marknadsliberalistens våta dröm. Men vad konstituerar "friheten"? Och vem reglerar och kontrollerar de icke-folkvalda makthavare som numer snarare för oss mot någon slags internetdiktatur?
 
När något är gratis på nätet betalar vi med vår persondata. What are the terms and conditions?
Och vad händer när Obama hävdar att Facebook och Apples initiativ att kryptera användarprofiler och iOS i privacy-syfte gynnar terrorism och kriminalitet?
 
När blev vi laid back med att politikerna och nätaktörerna leker rävspel med vår integritet?
 
CEO Tim Cook svarade på kritiken med att företaget "has never worked with any government agency from any country to create a backdoor in any of our products or services ... And we never will."
 
Jag funderar på om vi i framtiden kommer att kunna välja mellan internet i olika "lägen":
 
1 a) Ett statligt kontrollerat internet som finansieras med någon slags skattesubventionering eller likt Radiotjänst/Public Service 

1 b) Ett internet med betaltjänster som garanterar integritet mot betalning – vi lagrar och delar information och innehåll men ingen osynlig mellanhand insamlar datan för att kapitalisera på den
 
2) "Vanliga" internet som styrs av privatägda företag, som i dagsläget – Google, Facebook mfl. Gratis men låter oss betala med vår persondata
 
Å andra sidan. Så fort internets alla tjänster och funktioner får ett pris som inte består av vår persondata, utan en faktiskt kostnad i kronor (eller vad nästa bitcoin kommer vara) – så blir internet ÄN MER en klassfråga. Om data enbart samlas in av de som väljer ett gratis men övervakat surfande, fungerar det då ens alls? 
 
I en sådan tid kanske domännamn skulle vara nya meta-valutan. Vad kommer en toppdomän att kosta då? Hur ska domänhandeln regleras (iiS)?
 
Mycket att tänka på. Vem som läser och trackar det här inlägget, till exempel, och hur det skulle kunna flagga mig...